«

»

Αφιέρωμα στον μακαριστό πατέρα Δημήτριο Πιλάτη

Ο μακαριστός π. Δημήτριος Πιλάτης γεννήθηκε το 1940 στο χωρίο Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου την αγιοτόκο γενετείρα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ο οποίος διακρίθηκε ένας ευλογημένος φωτισμένος και άξιος λειτουργός του υψίστου και επίγειος άγγελος τρεφόμενος και γαλουχούμενος των ιερών μυστηρίων και ακολουθιών της εκκλησίας των οποίων ηγαπησε απο την παιδική ηλικία του με την αφιέρωση του στον θεό ολοκληρωτικά και την αγία ημών εκκλησία.
 
Έλαβε την κατά κόσμον ιερά και θεολογική μόρφωση του μετά το πέρας της ολοκληρώσεως των ιερών σπουδών απόφοιτος της ιερατικής και θεολογικής σχολής της νήσου της Χάλκης με πολλούς συμφοιτητές εκ των οποίων τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
 
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ενυμφεύθει εν Κυρίω την μακαριστή πλέον και πολυσέβαστη πρεσβυτέρα του Αικατερίνη με την οποία απέκτησαν πέντε ευλογημένα τέκνα και εδημιούργησαν μια ευλογημένη λεύϊτικη οικογένεια.
 
Ο μακαριστός π. Δημήτριος χειροτονήθηκε την 7η Φεβρουαρίου του 1964 διάκονος απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κυρό Χρυσόστομο και την 29η Ιανουαρίου του 1967 πρεσβύτερος απο τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Γρηγόριο, ενώ απο το έτος 1979 συγκαταλέχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
 
Υπήρξε πρότυπο και παράδειγμα ευλαβούς ιερέως οικογενειάρχη και κανόνα πίστεως όπου δεν παρέκκλινε από την ορθόδοξο και πατερική διδασκαλία την άμυνα και υπεράσπιση των δογμάτων της αγίας και ιεράς και ορθοδόξου ημών πίστεως.
 
Ως πνευματικός και καθοδηγός των νεότερων κληρικών ο π. Δημήτριος με την πατερική συμβουλή του η οποία ηταν πάντοτε σύμφωνη με την διδασκαλία της πίστεως μας με πρότυπο την εικόνα της πραότητος του προσώπου του το οποίο είχε νεκρώσει με την χάρη του Αγίου Πνεύματος με την εγκράτεια της διδασκαλίας του την οποία δίδασκε με τον ήρεμο και ησύχιο τρόπο της επίγειου ζωής του μακρόθυμος με πρότυπο χαρακτηριστικό παράδειγμα την διδασκαλία των λόγων που απορέουν τους καρπούς του αγίου πνεύματος την αγάπη την χαρά την ειρήνη την μακροθυμία την χρηστότητα την αγαθωσύνη την πίστη την πραότητα και την εγκράτεια με τον τρόπο αυτό της επι γής ζωής του εγκρατής σε όλα τα επίπεδα τα οποία κέρδισε την μητέρα όλων των αρετών την ταπείνωση την οποία μιμούμενος απο τον Κύριο την οποία αναφέρει εκ της ευαγγελικής περικοπής το παράδειγμα της πραότητος (μάθετε απ’ εμού ότι πράος είμι και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυση ταις ψυχαίς ημών).
 
Ο π. Δημήτριος υπήρξε πνευματικός οδηγός και φάρος για την πνευματική και ψυχική ανάπαυση εκατοντάδων ψυχών που έσπευδαν στο ιερό επιτραχείλιο του επίσης διακρίθηκε με την δυνατότητα του εις το κήρυγμα του θείου λόγου όπου πότιζε τις καρδιές των πιστών με λόγους από την διδασκαλία των ναμάτων του Αγίου Πνεύματος.
 
Με την αρεστή ψυχή του και αράμενος τον σταυρό του έλαβε το βαρύ φορτίο της ασθενείας του της οποίας δοκιμάστηκε με την υπομονή την καρτερία την προσευχή και την ταπείνωση του δοξάζοντας αδιάλειπτα τον επουράνιο πατέρα στον οποίο παρέδωσε την ηγιασμένη ψυχή του με την αναχώρηση του εκ των επιγείων στα ουράνια εκ των αφθάρτων στα άφθαρτα στο αιώνιο και άκτιστο φως της αιωνίου ζωής με την βεβαιότητα της καταταγής του στην χορεία των αγίων με τον αναστάντα και ζωοδότη Χριστό.
 
 
 
 
(Visited 23 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

43 − 37 =