«

»

Μονή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΟΑΣΗ, ΕΝΑ ΑΠΑΝΕΜΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΜΥΡΙΠΝΟΟΣ …. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ !!!

Το μικρό μοναστηράκι με τον  πανέμορφο ναό του προς τιμήν της Παναγίας Γοργοεπηκόου και τα χαριτωμένα παρεκκλήσια προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Πολυκάρπου και του Αγίου Φανουρίου βρίσκονται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Χαλκίδα, λίγο έξω από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου βρέθηκε θαυματουργικά την 28η Μαΐου 1965 κατά την εκσκαφή των θεμέλιων του Ναού.

Ο θεοσεβής αναγνώστης διαβάζοντας το ιστορικό της Μονής θα διακρίνει στη ροη των γεγονότων από την εύρεση της Αγίας Εικόνος έως την αποπεράτωση του Ναού μια θεόπεμπτη συγκυρία.

Το μικρό φιλόξενο μοναστηράκι πανηγυρίζει την 1η Οκτωβρίου (προς τιμήν της εικόνος της Γοργοεπηκόου της Μονής Δοχειαρείου του Αγίου Όρους) και την 28η Μαΐου (εύρεση εικόνος).

Ας προστρέξουμε στον ιερό τούτο τόπο για να ευφρανθούμε από τις αποκαλύψεις του Θεού όπως επενέργησαν μέσα στο διάβα του χρόνου.

Ας διαβούμε τη θύρα της Μονής για να ακροαστούμε το  θρόισμα των φύλλων, να γευτούμε το άρωμα των ρόδων, να απολαύσουμε τον ύμνο των πουλιών, να γαληνέψουμε πνευματικά καθώς αυτά θα μας ιστορούν πως και γιατί η Κυρία και Βασίλισσα των Αγγέλων διάλεξε αυτόν τον τόπο για κατοικητήριο της. Θα μας διηγηθούν πως και με ποιο τρόπο το βουνό, το δάσος, το χώμα, οι πέτρες παραχώρησαν ταπεινά και ευλαβικά τη θέση τους στο Όρος το Αλατόμητον και Αρετές Πεποικιλμένον, στο Ξύλον της Ζωής το Ευσκιόφυλλον, στο Δένδρον το Αγλαόκαρπον, στη Πέτρα, στην Πηγή της Χάριτος, στο Ρόδον το Αμάραντον.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 × 7 =